Saturday, November 13, 2010

Vol 16-Bertunang tanpa sedar??


:
         Benarkah??? Tanpa disedari....rupe2nyew kita  boleh bertunang tanpa sedar....percayakah  kita boleh bertunang tanpa sedar??? soalan yang sama saya ajukan.....cuba tgok video kat ats ni dlu.....ia boleh  jadi apabila berlakunya situasi spt d bwh ni.....

  Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan   perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

     Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:

"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"
"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redhaatau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.

Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.
Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

Haaa, adakah anda ternganga bila tiba2 tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa sedar?? Haaa, ayokkk, x tau. Hehehe...

2 comments:

 1. pnah dgr cite ni.. member sampaikan.. die pn dgr dri ustazah die.. urm..klu lelaki 2 ckp
  "t b cri sume2.. ckpkn sume2.. kt kawin tau"
  means tunang gak ke??
  urm.. cm2 kt da tunang la ni kn..

  ReplyDelete
 2. hahahahahaha.......yah yah.......means..ko da betunang...wan da betunag...nina da betunang..kite pown...warh,...blushing ni!!!~~malunyew...hahahahahahah..

  ReplyDelete